De dag van de Europese resolutie en de reality check voor de onderhandelaars

Vandaag nam het Europees Parlement een resolutie aan die EU leden opriep niet in te stemmen met een protocol dat het gebruik van clustermunitie toestaat. Een sterke resolutie met een duidelijke boodschap voor landen die de CCM hebben ondertekend en nu deelnemen aan de onderhandelingen hier in Genève : De draft Protocol is niet compatible met de CCM.

Hopelijk neemt ook de Nederlandse delegatie meer dan notie van de resolutie.

In 2007 co-organiseerden we in Nederland een hoorzitting in de Tweede Kamer. Een van de sprekers die IKV Pax Christi uitgenodigd had was Colin King. Een voormalig Brits militair, voornamelijk werkzaam in de Explosive Ordnance Disposal (EOD) divisie. Toentertijd wierp Colin licht op waarom bepaalde technische fixen, geen oplossing zijn voor de humanitaire problemen die clustermunitie te weeg brengt. Nederland was toen nog geen uitgesproken voorstander van een totale ban op clustermunitie. Een positie die een jaar later wijzigde, toen Nederland besloot de Conventie over Cluster Munitie te omarmen.

Vandaag zag ik Colin weer voor het eerst in lange tijd. Met gemengde gevoelens hoorde ik ongeveer hetzelfde verhaal aan als toen in Den Haag. Met gemengde gevoelens omdat het leuk was hem weer te zien, en Colin zijn uitleg over vrij technische aangelegenheden zo helder is. Met een wanhopig gevoel omdat we nu, 3 jaar later, weer dezelfde argumenten moeten weerleggen die geen stand houden als je naar de realiteit op de battle field kijkt. Een realiteit die voor burgers bovendien lange tijd blijft voort bestaan als dat battle field weer hun dagelijkse leefomgeving is.

Wie ook in Den Haag was, was Branislav Kapetanovic. Een Servische mijnenruimer die door een BLU 97 beide armen en benen verloor. Het type clustermunitie dat Nederland toen nog wilde behouden. Het type clustermunitie dat onder het huidige protocol ook weer zou mogen.

Branislav Kapetanovic. Photo by Gemima Harvey (c)

Waar ik soms een beetje wanhopig word van het herhalen van zetten, en het feit dat we na alle discussies en onderzoeken in het verleden nog steeds die zelfde argumenten naar voren moeten blijven brengen, kan ik me nauwelijks voorstellen hoe het voor hem moet zijn om deze discussies weer te moeten doorstaan.

Morgen ligt de nieuwe  concept-tekst voor het protocol op tafel. Ik hoop dat de feiten en de realiteit voor survivors een inspiratie  mogen zijn voor het verdere verloop van de onderhandelingen.

Door: Roos Boer

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s