Resultaat na week 1 van de onderhandelingen in Geneve

[Door: Roos Boer]

Een hier en daar aangepaste tekst met dezelfde strekking als voorheen.

Vrijdagmiddag 5 uur. Ik drink mijn zoveelste koffie van de dag. Over 20 minuten zal de voorzitter de nieuwe draft protocol over clustermunitie verspreiden onder de delegaties aanwezig tijdens de vierde CCW Review Conference in Geneve.  Iedereen bereidt zich voor op het programma dit weekend: het bestuderen van de nieuwe tekst.

Eerder op de vrijdag presenteerde de voorzitter al een aantal wijzigingen die hij naar aanleiding van de  onderhandelingen en één op één gesprekken met landen zou verwerken in de nieuwe tekst.  De VS presenteerde bovendien een voorstel om een clausule over de faalratio van clusterbommen van de ene technische annex naar de andere te verplaatsen. Een voorstel dat met veel bombarie door de VS werd ingeleid, en dat vervolgens door een grote groep landen werd omarmd. Ook door Nederland.

Terwijl ik de tekst er nog maar eens op nalees wat dat voorstel nou precies in zou houden, kom ik er maar niet achter waarom iedereen opeens doet alsof de VS een enorme concessie doet. Woorden over de “grote stap  van de VS” en de “constructieve sfeer binnen de onderhandelingen” worden uitgewisseld terwijl ik maar eens met collega’s overleg of ik nou gek ben of niet.

Het is wederom een lesje onderhandelen hier in Geneve. Als je maar doet alsof je een enorme toerijking doet dan verschuift de uitkomst van een compromis vanzelf een beetje jouw kant op. Wat het voorstel concreet betekent voor het voorkomen van het humanitair leed dat clusterbommen veroorzaakt? Helemaal niets. Clustermunitie die zonder deze wijziging gebruikt zou mogen worden, mag met deze wijziging nog steeds gebruikt worden. Wat het betekent voor de sfeer in de onderhandelingen? Dat de schijn gecreëerd wordt dat er “grote slagen gemaakt worden”. Handig, als je inzet op de totstandkoming van een protocol dat het gebruik van clustermunitie blijft toestaan.

Als we naar de nieuwe tekst kijken die is uitgedeeld en op maandag verder besproken zal worden, valt vooral op hoe verschrikkelijk weinig er veranderd is. De nieuwe draft protocol is op geen enkele manier meer acceptabel dan de vorige versie. Het staat nog altijd het gebruik van clustermunitie met (minder dan) een 1 % faalratio tot in den eeuwigheid toe. Er is nog steeds een 12 jaar lange periode waarin alle clusterbommen zonder een veiligheidsmechanisme is toegestaan. Het protocol kortom, lost de problemen die clustermunitie veroorzaakt nog steeds niet op,  en zal nog altijd de kans op humanitair leed vergroten in plaats van verkleinen.

Oude koek kortom. Het beloven lange dagen te worden voor landen zoals Nederland die lijken te denken dat een betekenisvol Protocol VI haalbaar is.

De conferentiezaal waar het allemaal gebeurt. Foto van Gemima Harvey (c)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s