Landmijnen conferentie ten einde, de strijd tegen landmijnen duurt voort

[Door: Suzanne Oosterwijk]

Vandaag loopt de conferentie over de voortgang van het Landmijnenverdrag ten einde. Terwijl buiten in de zomerse hitte van Phnom Penh de tuk-tuks voorbij scheuren – business as usual – bestond er deze week binnen de muren van de koele zaal van het Peace Palace een unieke internationale sfeer. Een speciaal wereldje bestaande uit NGO’s, internationale organisaties zoals het Internationale Comité van het Rode Kruis en de UNDP (United Nations Development Program), en afgevaardigden van ongeveer 100 nationale overheden .

Waar iedere dag na de ochtend koffie èèn onderwerp centraal stond en er buiten die bubble niet veel anders meer leek te zijn. Een wereld waarin wat gezegd wordt belangrijk is, maar de woorden die niet gesproken worden vaak veelzeggender zijn. Het  nieuws uit Bosnië en Herzegovina op 29 november en van vandaag dat 3 mensen om het leven kwamen door een landmijn ontploffing, maakte weer eens duidelijk dat het geen bubble is. Het gaat hier over de levens van mensen. Burgers, die jaren na een conflict nog steeds niet in veiligheid kunnen leven.

Via live tweets van @minefreeworld van de International Campaign to Ban Landmines (ICBL) wordt iedereen buiten de conferentiezaal op de hoogte gesteld van wat hun eigen land te zeggen heeft over hun verplichtingen en actieplannen. In 140 karakters wordt op twitter direct duiding gegeven aan de diplomatieke taal en worden staten tegelijk aansprakelijk gehouden voor wat ze zeggen. Ook identificeren de tweets feilloos wat er juist niet gezegd wordt.  Aangevuld met hashtags.

Daarom, een aantal hoogtepunten van deze week in tweets.

Met betrekking tot (aangekondigde) nieuwe toetredingen tot het verdrag:

#Finland just announced its Parliament approved @MineBanTreaty accession 3 days ago!!! Will deposit “within weeks.” #bignews

South Sudan delegate announces to applause that “my country joined the @MineBanTreaty  on 11 November 2011″  #bignews

Over vernietigen van de nationale voorraden (‘stockpile destruction’):

#ICBL welcomes #Turkey‘s announcement that it has completed its destruction of its #landmine stockpile!

#ICBL is concerned that Belarus, Greece, Ukraine still have not completed destruction of their stockpiled antipersonnel #landmines + are in violation of treaty

Over het ruimen van gebieden die besmet zijn met landmijnen (‘demining’):

With #Burundi and #Nigeria, there are now 18 States Parties that reported completion of demining obligations.

En updates over landen die (nog)  geen lid zijn van het Landmijnenverdrag:

#Somalia says that it is committed to joining the @MineBanTreaty “within the following months”

#US says that its #landmine policy review has sought a wide range of views, been a valuable process, +”input is being taken into account”

#Myanmar (Burma) promises it will “continue to study” @MineBanTreaty. For the real story on its #landmine use, see: http://bit.ly/vqzfoZ

Zo. En dan nu naar het #vliegveld op weg naar #huis. Om er aldaar op toe te zien dat de woorden die zijn gesproken, die ongesproken in de lucht hingen, en de beloftes die zijn gemaakt  binnen de muren van het Cambodjaanse vredespaleis niet in de bubble blijven rond zoemen, maar worden vertaald naar #concrete actie.

Het internationale persbericht van de ICBL is hier te lezen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Landmijnen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s