Iran heeft op 1 februari 2013 een kernbom!

[ Door: Peter Paul Ekker ]

O, jee, alarm! De Amerikaanse minister van Defensie heeft het nu eindelijk onthuld: Iran heeft over een jaar de bom! Aldus weekblad Elsevier. Dus wat we nu moeten doen is: alle opties openhouden om Iran tegen te houden!

‘ Alle opties open houden.’ Heerlijk oorlogszuchtige taal die uit de mond van vele politici over de hele wereld te horen is. ‘Niks uitsluiten’ is er nog zo één.

Maar wacht eens even, als we goed kijken zegt de Amerikaanse minister: ‘Als Iran besluit dat het een kernwapen wil, dan kan het dat binnen één tot anderhalf jaar bouwen.’ Dat roept wat vragen op.
Is dit zo bijzonder? Is dit erg? Valt het te voorkomen dat Iran deze beslissing neemt? WAT GEBEURT ER ALLEMAAL??!!

Binnen een jaar een bom?
Iran zou, als het dat wil, na een jaar hard werken een atoombom kunnen hebben. Dat wil niemand (behalve misschien wat Iraniërs zelf). Maar dat het dit eventueel zou kunnen, is natuurlijk op geen enkele manier een breuk van welke internationale regel dan ook. Er zijn zo’n 40 landen in de wereld die genoeg verstand van nucleaire technologie hebben om een kernbom binnen afzienbare tijd te kunnen bouwen, waaronder Nederland.

Het is natuurlijk volkomen onwenselijk dat wie dan ook besluit om daadwerkelijk een kernbom te bouwen. Daarom is het maar de vraag of het wel zo slim is om Iran van alle kanten te bedreigen, want juist een land dat zich bedreigd voelt, zal meer en grotere wapens willen hebben.

Op dit moment is er geen bewijs dat er in Iran besloten is om de bom te bouwen. Er is ook geen enkel bewijs dat er al aan een bom gewerkt wordt.. Althans, zo zegt het Internationaal Atoom Energie Agentschap. En laat dat nou de organisatie zijn wiens taak het is om dit soort dingen uit te vinden. Bovendien, laat het nou net zo zijn dat er op dit moment inspecteurs van het Agentschap in Iran zijn om dit te onderzoeken!

Vanuit Iran gezien
Laten we iets heel raars doen. Laten we proberen om de hele situatie vanuit Iran te bekijken. Amerikaanse en Britse oorlogsschepen liggen vlakbij de Iraanse kust. In buurlanden Pakistan en Turkije liggen kernwapens, en vlakbij hebben ook Israël en India ze. En ja, ook al is het de schuld van Iran zelf, bijna alle landen om Iran heen hebben een hekel aan Iran.

Dus wat doet Iran om niet binnen de kortste keren aangevallen te worden? Het houdt alle ‘opties open’! Het ‘sluit niks uit’! Misschien besluit het zomaar de bom te bouwen! Een grommende hond wordt immers minder snel aangevallen dan een tamme.

Wat weten we eigenlijk?
Heel weinig. Dat Iran niet meewerkt en hetzelfde misschien-spelletje speelt als andere landen. Laten we dus eerst maar kijken wat de inspecteurs die nu in Iran zijn, aantreffen. Onder alle opties open houden valt hopelijk ook rustig blijven en de-escaleren.

Deze blog is ook te vinden op de No Nukes website

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nucleaire Ontwapening. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s