Hebben wij ook banden met de bom?

[Door: Peter Paul Ekker]

In een vandaag gepubliceerd rapport wordt nog maar een tipje van de sluier opgelicht over wie er in Nederland allemaal verdienen aan kernwapens. Wereldwijd zit het grote geld er tot over zijn oren in, en misschien mijn eigen geld ook wel.

Dwight D. Eisenhower, de Amerikaanse opperbevelhebber uit de Tweede Oorlog, schopte het in 1953 tot President van de Verenigde Staten. Onder zijn Presidentieel bewind werd het volle vernietigingspotentieel van kernwapens duidelijk, en kwam er een wereldwijde industrie op gang rond kernwapens. Toen Eisenhower op 17 januari 1961 zijn Presidentiële afscheidsspeech hield, liet hij een belangrijke waarschuwing horen: kijk uit voor het militair-industrieel complex. (Kijk maar hier).

Ach ja, het militair-industrieel complex. Zo’n fijne jaren ’60-term waar je elkaar mee om de oren kan slaan. Het gaat er eigenlijk om dat heel veel mensen er heel veel belang bij hebben om heel veel wapens te bouwen. En dat deze mensen, omdat het over heel veel geld gaat, ook heel veel invloed hebben op wat de politiek allemaal doet. Bij elk staatsbezoek van onze koningin reizen er in haar ‘kielzog’  (alsof ze een schip is) mannen in dure pakken mee, met in hun aktenkoffertjes  glossy brochures over nieuwe radarsystemen en nachtkijkers, om aan bevriende naties te slijten. Wat goed is voor onze wapenindustrie, is blijkbaar goed voor Nederland.

Ok, met nachtkijkers kun je natuurlijk niemand doodschieten (al komen ze wel van pas als je ’s nachts moet vechten). Kernwapens daarentegen zijn een heel ander verhaal. Die zijn ongewenst, en daar willen we liever vanaf. Vindt iedereen. Maar tot die tijd kunnen we er wel lekker aan verdienen.

Vandaag publiceert de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN, waar IKV Pax Christi lid van is) een mooi rapport (http://www.dontbankonthebom.com) waarin  op een rijtje wordt gezet welke financiële instellingen wereldwijd een belang van 0,5% of meer hebben in een bedrijf dat betrokken is bij de productie van kernwapens. Zo zien we dat in Nederland Aegon (via een Britse dochteronderneming), ING en Unilever pensioenfonds Progress een dergelijk belang hebben. Overigens is dat maar een tipje van de sluier: in een rapport in 2010 gaf onderzoeksbureau Profundo al een overzicht van welke pensioenfondsen in Nederland allemaal een belang hebben in die producenten. (www.profundo.nl/files/download/VARA1012.pdf)

Wat is de relevantie hiervan? Via pensioenfondsen wordt ons geld belegd, in kernwapenproducenten. Als er meer en nieuwe wapens worden besteld door overheden, dan gaat het goed met die bedrijven, dus ook met onze pensioencenten. Maar het blijft een beetje raar als het geld voor je oude dag via via terecht komt in wapens die de wereld kunnen vernietigen.

Het militair-industrieel complex. Via de bijna ondoorgrondelijke en onmetelijk complexe wereldwijde geldstromen zitten we er bijna allemaal wel in. Het rapport van ICAN laat dit weer eens zien. Zoek het uit en beantwoord de volgende vraag: hoe sterk zijn jouw banden met het militair-industrieel complex?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nucleaire Ontwapening en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s