De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen!

[26-10-09] navo.jpg[Door: Peter Paul Ekker]

De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen! Niet alleen wordt er opnieuw nagedacht over wie nou eigenlijk de vijand is waarvoor de NAVO bestaat (een beetje een lacune sinds het einde van het Warschau Pact), en welke wapens er dan wel of niet nodig zijn om deze vijand het hoofd te bieden (wij hebben er alle vertrouwen in dat de militair overbodige kernwapens in Nederland spoedig terug naar de VS worden gestuurd), ook lijkt er een einde te komen aan het ‘alles-wat-wij-doen-is-geheim-en-wel-in-het-belang-van-de-wereld’-beleid dat de NAVO sinds haar oprichting voert.

 Deze week startte zowel het WE NATO initiatief als een actie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, via Facebook. Beide zijn erop gericht om ‘het grote publiek’ te betrekken bij discussies over de toekomst van de NAVO.

 Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Er wordt veel te weinig gediscussieerd over de NAVO, simpelweg omdat het voor vrijwel iedereen onduidelijk is hoe de NAVO werkt. Er wordt nu serieus geprobeerd hierin verandering te brengen. De actie van Buitenlandse Zaken is een ware competitie (voor jongeren tussen de 18 en 30), en de winnaar mag als lid van de Nederlandse delegatie mee naar de Chicago Top in mei. Jammer dat ik net 30 geworden ben.

Deze blog is ook te vinden op de No Nukes website

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nucleaire Ontwapening en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen!

 1. In 2010 verscheen dit document: http://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_68580.htm Je kan het er al dan niet mee eens zijn, maar dat de NAVO niet weet waarvoor ze bestaat is toch wel erg kort door de bocht.

  Ook kort door de bocht is dat de NAVO zijn stukken openbaar zal maken. Het zou mooi zijn.

  De discussie over de NAVO bloedde dood in de jaren tachtig op het moment dat steeds meer politieke partijen en organisaties hun verzet tegen de militaire verdragsorganisatie verwaterden of over boord zetten. Niet omdat onduidelijk is hoe de NAVO werkt. Vredesorganisaties waren toen al op hun retour.

  Belangrijker lijkt mij dat de discussie over militaire machtspolitieke onderwerpen altijd beperkt is tot een kleine groep journalisten, militairen, denktanks, vredes en anti-militairstische organisaties en een heel klein stukje van de politieke partijen, omdat het moet. Kiezers win je er niet mee.

  Misschien hebben jullie deze aanpak weloverwogen gekozen om zo een discussie te starten, maar mij lijkt het een valse start.

  Vriendelijke groet,

  Martin Broek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s