Crash course in nuclear diplomacy

Vrijdag 16 maart gaat de crash course in nuclear diplomacy van start. Acht studenten worden de komende tijd klaargestoomd om in mei samen met de Nederlandse delegatie de PrepCom over vreedzame toepassingen van kerntechnologie in Wenen bij te wonen. De studenten gaan mee naar de conferentie bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), doen mee aan het ngo-programma dat door IKV Pax Christi en andere ngo’s wordt opgezet, spreken met Nederlandse politici die ook naar de PrepCom gaan, ontmoeten en interviewen enkele diplomaten en mogen openbare overleggen van de PrepCom bijwonen. Zo krijgen zij de kans om het diplomatenwereldje van dichtbij te leren kennen.

In de aanloop naar de PrepCom in Wenen volgen zij verschillende workshops over nucleaire ontwapening en diplomatie. Morgen gaan zij naar Clingendael waar zij een introductie krijgen over kernwapenbeheersing door Sico van der Meer (Clingendael, Erasmus Universiteit Rotterdam) en Dr. Niels van Willigen (Universiteit Leiden).  Daarna volgen workshops bij Buitenlandse zaken, de kernreactor in Petten en bij IKV Pax Christi zelf.

De komende tijd zullen de studenten op deze blog verslag doen van hun ervaringen.

Wat is een PrepCom?
De PrepCom (Preparatory Committee) is een jaarlijkse voorbereidingsbijeenkomst voor het NPT (Non-Proliferation Treaty). Elke vijf jaar komen de 189 landen die het non-proliferatieverdrag (NPV) hebben ondertekend, bijeen om de naleving van het verdrag te evalueren en te bespreken hoe dit beter kan. De belangrijkste vragen tijdens deze bijeenkomst zijn: wie hebben er kernwapens, wie is ze in het geheim aan het ontwikkelen, hoe voorkomen we dat er meer kernwapens(staten) in de wereld komen, en hoe komen we ooit van die wapens af?

Om deze grote herzieningsconferentie (Review Committee) voor te bereiden, wordt elk jaar een Preparatory Committee (PrepCom) in het leven geroepen. Hier gebeurt in feite hetzelfde, maar wordt ingezoomd op één onderdeel van het NPV. Van 30 april tot 11 mei 2012 komt de PrepCom over vreedzame toepassingen van kerntechnologie bijeen. Alle leden van het NPV hebben namelijk toegang tot nucleaire technologie, maar ze mogen er geen wapens mee bouwen. Wel uranium verrijken dus, maar niet tot zo’n hoog percentage dat je er kernwapens mee kunt bouwen. Hoe is dat te controleren?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nucleaire Ontwapening en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s