Meer slecht nieuws uit Syrië: landmijnen

[Door: Suzanne Oosterwijk en Roos Boer]

De Amerikaanse mensenrechten organisatie Human Rights Watch heeft deze week  het nieuws naar buiten gebracht dat Syrische overheidstroepen landmijnen hebben gelegd langs de grens met Turkije.

Het is een verschrikkelijke gedachte dat burgers in Syrië nu ook nog te maken hebben met de dreiging en het gevaar van antipersoneelmijnen. Op vluchtroutes langs de grens met Turkije liggen nu op verschillende plekken landmijnen die elk moment kunnen doden of verwonden. Een voormalige ontmijner van het Syrische leger is samen met een aantal lokale burgers met gevaar voor eigen leven begonnen met het ontmantelen van de mijnen om zo de wegen weer begaanbaar te maken voor Syriërs die het land willen ontvluchten. Human Rights Watch laat weten dat er al melding is gemaakt van slachtoffers als gevolg van de landmijnen.

De afschuwwekkende gevolgen van landmijnen – die ook na conflict nog slachtoffers eisen – worden wereldwijd erkend en is de reden dat 159 landen het wapen verboden hebben onder het internationale Landmijnenverdrag. Syrië is geen lid van dit verdrag.

Een aantal maanden geleden werd reeds naar buiten gebracht dat Syrië mijnen had gelegd langs delen van zijn grens met Libanon. Een Syrische ambtenaar zou gezegd hebben dat de mijnen zijn bedoeld waren om wapensmokkel te voorkomen. Anderen beweerden dat de mijnen zijn gelegd om te voorkomen dat Syrische burgers het land ontvluchtten in een poging te ontkomen aan het geweld waarmee de protesten door de regering worden neergeslagen.

Een van de landmijnen die in Syrië werd gevonden. 15 kilo neerwaartse druk brengt de mijn tot ontploffing.
Foto: Human Rights Watch

Kort geleden is de wereldwijde campagne “Lend your Leg” gestart om hernieuwde aandacht te vragen voor de afschuwelijke gevolgen van landmijnen. Hieraan doen ook in Syrië antilandmijn campaigners mee om Assad op te roepen te stoppen met het gebruik van mijnen en om toe te treden tot het Landmijnenverdrag. Onder geen beding en  onder geen enkele omstandigheid kan het gebruik van landmijnen gerechtvaardigd worden. Wederom zijn burgers het slachtoffer in Syrië. In de Lend your Leg promo is te zien hoe VN’s Ban Ki-moon  solidariteit betuigd aan landmijnslachtoffers wereldwijd. Door “hun been te lenen” spreken wereldwijd mensen zich uit tegen landmijnen, en dat kan ook u doen.

Zolang landmijnen worden gebruikt – waar dan ook en door wie dan ook ter wereld – zullen de levens van burgers in gevaar zijn.  In het door geweld geteisterde Syrië vormen deze wapens nog weer een extra gevaar voor de veiligheid van de Syrische burgerbevolking.

Meer over Syrie
Op de Nassama blog van IKV Pax Christi wordt geschreven over de ontwikkelingen in het conflict in Syrië. Het dagboek “ De Andere (Kant van de) Wereld: Syrië” is hier te lezen.
IKV Pax Christi  is de “Adopt a Revolution” campagne in Nederland gestart, om burgercommittés in Syrie financieel en moreel te ondersteunen bij het documenteren van de talloze mensenrechtenschendingen en de organisatie van hun vreedzame opstand.  We roepen Nederlandse burgers op om mee te helpen, en burgers daar te helpen in hun vreedzaam protest.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Landmijnen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s