400 miljoen Euro voor de JSF. Per stuk

[Door: Wilbert van der Zeijden]

Volgens nieuwe berekeningen van het Pentagon zal de F-35 Joint Strike Fighter zo’n 400 miljoen Euro gaan kosten. Per stuk. Het is tijd dat ambtenaren en politici die ons al jaren lang een te positief beeld schetsen van de JSF worden afgerekend op hun kennelijke onvermogen de harde werkelijkheid onder ogen te zien.

Experts op het gebied van kostenontwikkelingen van dit soort mega-projecten waarschuwen nu al een decennium dat de geraamde kosten volstrekt onrealistisch zijn. Keer op keer laten tussen-evaluaties zien dat het project duurder, langzamer, complexer en onzekerder is dan eerder aangekondigd. Een Australische onafhankelijke analyse van het JSF-project concludeerde vorige week nog maar eens dat de kostenramingen van beleidsmakers “weinig beter dan totale onzin zijn”. En keer op keer worden de realistische ramingen van experts weggezet als doemdenken.

In de zomer van 2010 analyseerde zo’n expert, Winslow Wheeler, de oplopende kosten van de JSF. Hij vergeleek de prijsontwikkeling van de JSF met eerdere ontwikkelingstrajecten voor gevechtsvliegtuigen. Hij concludeerde: “Wat de uiteindelijke prijs ook mag zijn, elke realistische voorspelling nu zal worden beantwoord met stortbuien van hoongelach van de voorstanders van deze ramp-in-wording. Iets tussen de 250 en 300 miljoen dollar? Begin maar met lachen”.

Wheelers onderzoek werd inderdaad weggehoond en van tafel geveegd als doemdenken. Maar nu, nog geen twee jaar later, lijkt de JSF aardig op schema om Wheelers voorspelling uit te  doen komen. Partnerlanden vallen af, geplande aankopen worden teruggeschroefd en de lijst met technische tegenvallers wordt nog steeds langer, niet korter. Wheeler waarschuwt ook nu dat de uiteindelijke kosten nog veel hoger zullen zijn. Hij zal wel weer weggehoond worden.

Er blijft koffiedikkijken – voorspellen hoe duur een JSF precies gaat zijn. Maar gekeken naar het verleden durf ik met grote overtuiging een aantal voorspellingen te doen:

 1. De JSF gaat nog veel duurder worden.
 2. De JSF gaat nog veel meer vertraging oplopen.
 3. De JSF gaat minder kunnen dan nu wordt beweerd.
 4. Het huidige kabinet gaat niet bereid zijn de harde werkelijkheid onder ogen te zien.
 5. Beleidsmakers en politici die nu nog geloven in de JSF zullen ooit bij een parlementaire enquête onder ede zeggen: “Met de kennis van nu, zou ik toen anders gehandeld hebben”.
Dit bericht werd geplaatst in Wapens en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 400 miljoen Euro voor de JSF. Per stuk

 1. broekstukken zegt:

  Met de vijf conclusies ben ik het gelijk eens. De kosten lijken ook mij hoog, maar daarop heb ik op FB al gereageerd.

  • Dr.B.Winnubst zegt:

   Een wat late reactie. Confronteer de op dit moment verantwoordelijke mensen met de ellende die dergelijk wapentuig teweeg brengt. Elk van ons is een mens die wil leven temidden van mensen die willen leven. (Albert Schweitzer). Dit basale verlangen is alle mensen eigen.
   Benedict Winnubst, dr. rechtswetenschappen op proefschrift over atoomwapens. Een van de 2 official dutch campaigners World Vision 2020 van Mayors for Peace uit Hiroshima, Als jongen van 10 getuige van arrestaties van Joodse medeburgers in Amsterdam, op de hoogte sinds 7 augustus 1945 van het onbeschrijflijk lijden van de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima. Kunnen leden van de Nederlandse Regering niet ethisch denken?

   • Wilbert van der Zeijden zegt:

    Bedankt voor de reactie, meneer Winnubst. Onderdeel van ons werk is inderdaad het onder de aandacht brengen van de gevolgen voor mensen van dit soort wapentuig. Juist in het geval van kernwapens is dat gevolg niet altijd even helder op het netvlies van beleidsmakers, omdat het zo lang geleden is dat er een gebruikt is in een oorlog.
    Maar kernwapens hebben ook gevolgen zonder dat ze worden gebruikt in een oorlog. Het hele traject, van uranium-delving tot de opslag van radioactief afval, kernwapens laten en spoor van schade achter. Samen met collega’s uit onder andere Japan, werken we aan een website die al die gevolgen in kaart brengt Op de site vertellen ‘gewone mensen’ hoe zij slachtoffer zij geworden van het delven of verwerken van uranium, van het produceren van splijtstof, van het testen van kernwapens, van het gebruik van kernwapens of verarmd uranium, en van de ongelukken die er gebeuren met kernwapens.
    Die site is nog niet af – maar houdt u deze blog-site in de gaten want we zullen zeker aandacht besteden aan de lancering van de site als het zover is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s