Blote benen voor een wereld zonder landmijnen

[Door: Suzanne Oosterwijk]

Op woensdag 4 april, Wereld Landmijnendag, barst de internationale ‘Lend Your Leg’ campagne in meer dan 70 landen los. Tienduizenden mensen zullen op 4 april actie voeren tegen landmijnen; een flash mob in Sydney, een fototentoonstelling in Afghanistan, een sportevenement in Laos, en een toneelstuk over landmijngevaren in Libië. Ban Ki-moon gaf het startschot voor deze campagne door zijn broekspijp op te rollen uit steunbetuiging aan slachtoffers die door landmijnen een been, voet, of arm zijn kwijtgeraakt. “Join us” zei hij, tegen die 37 landen die nog niet zijn toegetreden tot het Landmijnenverdrag.

“Join us”, die woorden blijven hangen. De laatste keer dat wij met deze “us” waren, was voor een grote internationale bijeenkomst over landmijnen in Cambodja. In de zinderende hitte van Phnom Penh kwamen alle landen die lid zijn van het Landmijnenverdrag, slachtoffers van landmijnen die zich niet aflatend inzetten voor een wereld zonder landmijnen, internationale organisaties, en NGOs zoals IKV Pax Christi, allemaal samen. Dagen werd er gesproken over het ruimen van gebieden waar nog steeds landmijnen liggen en de levens van burgers bedreigd worden, over het vernietigen van voorraden zodat deze mijnen nooit meer gebruikt kunnen worden, en over gepaste hulp die voor slachtoffers en hun gemeenschappen zo hard nodig zijn om hun dagelijks leven te kunnen oppakken.

Song Kosal, die door een landmijnontploffing haar been verloor, hield in Cambodja een indrukwekkend pleidooi voor gezamenlijke actie. Gericht aan de toehoorders, maar bedoeld voor de hele wereld was haar boodschap ook “join us”; het is mogelijk om een wereld zonder landmijnen te bereiken als we ons daar gezamenlijk voor inzetten.

De inspirerende inzet om landmijnen uit te bannen heeft sinds de inwerkingtreding van het Landmijnenverdrag ook al veel bereikt: meer dan 80% van alles staten ter wereld hebben anti-persoonmmijnen verboden (159 landen); miljoenen landmijnen zijn geruimd en vernietigd, waarmee ontruimd gebied  weer kan worden gebruikt door de lokale bevolking; meer dan 45 miljoen opgeslagen landmijnen zijn vernietigd; en meer dan 4 miljard US dollar is geïnvesteerd in het opruimen van landmijnen.

Er is al veel bereikt, en toch vormen landmijnen nog steeds een grote bedreiging voor burgers en is de oproep van Song Kosal nog steeds actueel. Er zijn nog 37 landen die niet zijn aangesloten bij het Landmijnenverdrag en landmijnen worden nog steeds gebruikt. Het gebruik van landmijnen door landen die geen lid zijn van het Landmijnenverdrag was in 2011 het hoogste sinds de afgelopen 7 jaar. Het gebruik van landmijnen in 2011 werd bevestigd in Israël, Libië en Myanmar (Birma) en onlangs nog werd het tragische nieuws bekend dat er Syrië langs de grens met Libanon en Turkije nieuwe mijnen heeft geplaatst.

Sinds 1999 (het jaar waarop het verdrag inwerking trad) is het gebruik van landmijnen drastisch gedaald –  van ongeveer 20,000 in 1999 tot 4191 in 2010. Het is onaanvaardbaar dat er ieder jaar ruim 4000 kinderen en volwassenen een arm, voet, been , of hun leven verliezen aan deze afschuwelijke wapens. Daarom rolde Ban Ki-moon zijn broekspijp op, om een duidelijk signaal te geven dat deze wapens nooit meer gebruikt moeten worden en dat deze wapens voorgoed uitgebannen moeten worden.

Een landmijnvrije wereld kan alleen realiteit worden als de inzet van Song Kosal en alle anderen die ieder dag werken aan dit doel werken, wordt versterkt. Op één dag klinkt van over de hele wereld dezelfde boodschap: weg met landmijnen! Het concept is verbluffend eenvoudig: je rolt je broekspijp op en ‘leent’ op die manier symbolisch je been uit aan slachtoffers van landmijnen. Met deze simpele actie roep je regeringsleiders op er alles aan te doen deze wapens voor altijd uit te bannen. De Lend Your Leg campagne is wereldwijd al gigantisch aangeslagen; voetballers, zangers, politici, diplomaten, journalisten, en gewone mensen zoals jij en ik hebben hun broekspijp opgerold voor een wereld zonder landmijnen.

En precies die gewone mensen roepen we op om op 4 april mee te doen aan de Lend Your Leg actie. Op 4 april om 13.00 doet IKV Pax Christi, samen met de ambassade en het consulaat van Colombia (waar de Lend Your Leg campagne begonnen is) en Actiefonds Mijnen Ruimen, ook mee aan de internationale actiedag met een publieke actie op de Dam in Amsterdam. Op die manier willen we aandacht geven aan de verwoestende problemen die landmijnen veroorzaken en onze solidariteit tonen met  landmijnslachtoffers. Door onze broekspijp op te rollen laten we de wereld weten dat het gebruik van landmijnen waar dan ook, door wie dan ook is onacceptabel is, en dat alle landen zo spoedig mogelijk moeten toetreden tot het Landmijnenverdrag. Net als Song Kosal en Ban Ki-moon roepen we de wereld op: “Join us.”Kom ook naar de Dam, rol je broekspijp op en stuur samen met ons èèn duidelijke boodschap: weg met landmijnen!

Als je niet naar de Dam kunt komen, dan kun je via Facebook alsnog mee doen. Rol je broekspijp op, maak een foto en zet ‘m op www.facebook.com/Paxit. Maak deze foto op 4 april je profielfoto en laat zien waar je voor staat: een wereld zonder landmijnen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Landmijnen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s