Britse financiële instellingen herzien beleid over investeringen in clustermunitie producenten

Nieuws uit de UK! Naar aanleiding van een rapport van IKV Pax Christi, hebben vier van de grootste banken en verzekeraars twaalf clustermunitie producenten op een zwarte lijst gezet (zie artikel in The Gaurdian). Het lijkt er op dat financiële instellingen in de UK zich steeds meer bewust gaan worden van het stigma op clustermunitie.

Aan de basis van dit proces ligt het  rapport  ‘Worldwide Investments in Cluster Muntions; a shared responsibility’ dat IKV Pax Christi  jaarlijks met FairFin uitbrengt. Ieder jaar verricht IKV Pax Christi onderzoek naar welke financiële instellingen wereldwijd investeren in producenten van clustermunitie. De Hall of Shame van het rapport biedt een lijst van financiële instellingen die (recent) in clustermunitie producenten hebben geïnvesteerd. Dat het ook anders kan laat de Hall of Fame en de runners-up categorie zien. Hierin staan voorbeelden van financiële instellingen die hun verantwoordelijkheid hebben genomen en investeringen in clustermunitie uitbannen. Wereldwijd dringen campaigners van de internationale ‘Stop Explosive Investments’ er bij financiële instellingen op aan deze investeringen uit te bannen en roepen ze staten op om wetgevingen in te stellen die investeringen in clustermunitie verbiedt. Amnesty International gebruikte dit rapport, in nauwe samenwerking met IKV Pax Christi,  voor een grootschalige campagne in de Verenigd Koninkrijk.

 We verwelkomen de stappen van deze grote Britse financiële instellingen maar houden de precieze invulling van dit beleid scherp in de gaten. Het is immers van groot belang dat er geen enkele uitzonderingen worden gemaakt waardoor er alsnog geld naar clustermunitie producenten gaat. In juni 2012 zullen IKV Pax Christi en FairFin de vierde editie van het rapport over wereldwijde investeringen in clustermunitie uitbrengen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s