Clustermunitie op de agenda in Genève: tijd voor de wapenfeiten

[Door: Roos Boer en Suzanne Oosterwijk]

Deze week staat clustermunitie weer op de internationale agenda. Afgevaardigden uit meer dan 60 landen komen deze week samen in een grijs en koud Genève voor de zogenaamde Intersessionals. De Intersessionals worden ieder jaar gehouden en kunnen worden gezien als een moment waarop landen elkaar informeren over hoe het gaat met het Clustermunitieverdrag. Het is een bijeenkomst waar de balans wordt opgemaakt: hoe gaat het met de vernietiging van de voorraden? Welke landen staan er op het punt om toe te treden tot het verdrag? Wat moet er gedaan worden zodat landen in staat zijn gepaste hulp te bieden aan slachtoffers?

Nadat ik op de hoogte ben gesteld van het “veel warmere weer” in Tadjikistan, Canada, Washington, Cambodja, Argentinie en zo nog wat andere landen door delegaties en collega campaigners tijdens de koffie wordt het tijd voor het echte werk:

  • De teller van het aantal landen dat lid is van het Clustermunitieverdrag staat momenteel op 111. Hierbij zitten ook landen die in het verleden clustermunitie hebben gebruikt (Colombia, Frankrijk, Nigeria, Zuid Afrika, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland). Verder zijn er ook landen bij het verdrag aangesloten die deze wapens in het verleden hebben geëxporteerd of geproduceerd. Al deze landen hebben zich eraan verbonden nooit meer clustermunitie te maken, gebruiken, vervoeren of op te slaan.
  • In 2010 zijn er 59,978 onontplofte submunities geruimd en vernietigd waarmee ruim 18,5 vierkante kilometer land weer veilig kon worden teruggegeven aan burgers. Om een beeld te geven: dat is een gebied ter grote van ongeveer 2370 voetbalvelden!
  • Staten hebben tezamen ruim 650,000 clustermunitie en maar liefst 68,2 miljoen explosieve submunities uit hun voorraden vernietigd. Alle landen die nu nog voorraden hebben, hebben al aangegeven dat ze verwachten deze voor de gestelde deadline van 8 jaar kunnen vernietigen.
  • Vijf landen hebben nationale wetgeving ingesteld om financiële investeringen in clustermunitie te verbieden: België, Italië, Nieuw-Zeeland, Luxemburg en Ierland.
  • Daarnaast hebben 20 landen verklaard dat ze vinden dat in het Clustermunitieverdrag te lezen is dat investeringen in clustermunitie verboden zijn.

Nederland heeft onlangs een grote stap gezet naar het voorgoed uitbannen van clustermunitie door aan te kondigen financiële investeringen in clustermunitie fabrikanten te gaan verbieden. Hiermee kan Nederland straks worden toegevoegd aan het rijtje landen hierboven dat investeringen in clustermunitie bij wet verbiedt. Internationaal zijn er duidelijke ontwikkelingen gaande om investeringen in clustermunitie aan te pakken, want ook Zwitserland heeft al aangekondigd dat er een wet komt die directe en indirecte investeringen in deze verboden wapens zal verbieden. IKV Pax Christi zet zich al jaren in om investeringen in clustermunitie tegen te gaan en het is goed om te zien dat steeds meer landen dit verbieden. Zou goed zijn als Nederland deze week ook het woord zou nemen en andere staten op de hoogte stelt dat zij vanaf januari 2013 directe investeringen in clustermunitie verbiedt; wellicht kunnen we anderen inspireren!

IKV Pax Christi is ook in Genève om meer algemeen de ontwikkelingen te volgen, landen op te roepen het verdrag strikt uit te voeren, en om staten aan te moedigen publiekelijk te spreken over de maatregelen die zij nemen om clustermunitie de wereld uit te helpen.

Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s