Al 68,2 miljoen explosieve submunities vernietigd dankzij Clustermunitieverdrag

[Suzanne Oosterwijk en Roos Boer]

De conferentie over het Clustermunitieverdrag (CCM)in Genève is ten einde. Het grote nieuws van de week is dat er dankzij het Clustermunitieverdrag – dat nog maar 2 jaar oud is  – al 68,2 miljoen explosieve submunities vernietigd zijn. Een gigantisch aantal, waarbij je alleen maar kunt voorstellen hoeveel burgerleed bespaard is gebleven omdat deze clustermunities nooit meer gebruikt zullen worden. Bosnië en Herzegovina pakte deze week in Genève de officieuze titel ‘kampioen voorraadvernietiging’  toen het onder luid applaus aankondigde haar nationale voorraad clustermunitie helemaal tot nul gereduceerd te hebben. Hiermee staat het aantal landen dat ooit clustermunitie bezat maar deze nu allemaal heeft vernietigd op negen.

Net als zo’n 60 andere landen was ook Nederland in Genève aanwezig en gaf een update over hoe het staat met de Nederlandse voorraad clustermunitie. Nog voordat het verbod op clustermunitie internationaal van kracht was, heeft Nederland al een groot deel van de voorraad vernietigd en bezit het nu nog 2071 clustermunities met 81.910 explosieve submunities. Staten moeten van het Clustermunitieverdrag hun nationale voorraden clustermunitie zo snel mogelijk vernietigen, maar in ieder geval niet later dan 8 jaar nadat ze lid zijn geworden van het verdrag. Nederland was dus al begonnen voordat het verdrag officieel inwerking was getreden en verklaarde in Genève goed onderweg te zijn en naar verwachting geen problemen te zullen hebben om de deadline te halen. De Nederlandse clustermunities zijn inmiddels overgebracht naar Noorwegen waar ze wachten op hun vernietiging. Wat een geweldig moment zal het zijn wanneer we een oorverdovend klapsalvo kunnen inzetten als Nederland aankondigt dat het definitief kan worden weggestreept van het lijstje landen dat deze verboden wapens nog bezit.

Wat tijdens de statement van Nederland niet aan bod kwam, maar wel nog een punt van aandacht is, is dat in het verdrag staat dat landen een minimum aan submunities mag behouden, bijvoorbeeld om de explosieve ruimingsdienst te kunnen trainen in het ruimen van submunities . IKV Pax Christi is van mening dat dit aantal dan ook echt zo laag mogelijk zou moeten zijn, omdat landen anders deze uitzondering kunnen gebruiken om eigenlijk een deel van hun voorraad te behouden. Er zijn 19 landen die clustermunitie bezitten waarvan tijdens de bijeenkomst er 12 aangaven helemaal geen submunities te zullen behouden, met als nieuwste toevoeging ook Italië. Net als een aantal VN geaccredtieerde mijnenruimorganisaties zijn deze landen de mening toegedaan dat echte submunitie niet nodig zijn voor training. Nederland blijkt echter voornemens een bijzonder hoog aantal submunities te willen behouden, namelijk meer dan 23.000. Hiermee voert Nederland samen met België de dubieuze lijst aan van landen die de meeste submunities willen behouden

Nederland gaf ook een update over het aanstaande Nederlandse verbod op investeringen in clustermunitie. Tijdens een sessie waarbij staten elkaar op de hoogte stelden van welke maatregelen zij nationaal nemen om het Clustermunitieverdrag mee te implementeren, vertelde Nederland dat er vanaf 2013 een verbod komt op directe investeringen in clustermunitie door financiële instellingen. In aansluiting op wat minister De Jager van Financiën al schreef in een brief aan de Eerste Kamer, zei de Nederlandse afgevaardigde dat een investeringsverbod past in de geest van de conventie. Namelijk, aan de basis van het Clustermunitieverdrag ligt het streven om het humanitaire leed dat clustermunitie veroorzaakt voor eens en altijd een halt toe te roepen en het past daarom om een investeringsverbod in te stellen. Het verbieden van investeringen in clustermunitie zal daar volgens IKV Pax Christi zeker aan bijdragen, want geen geld = geen productie = geen clustermunitie dat humanitair leed berokkent. 

De Minister memoreerde in zijn brief dat er inmiddels een brede internationale discussie op gang is gekomen over de vraag of investeringen in clustermunitie wel of niet verboden zijn onder de CCM. IKV Pax Christi is nauw betrokken bij deze discussie en is al jaren duidelijk over het antwoord op deze vraag: ja, de CCM verbiedt investeringen in clustermunitie. Het verdrag stelt namelijk in artikel 1(1) c dat staten derde partijen niet mogen assisteren bij verboden handelingen zoals productie van clustermunitie. Investeringen en kredietverstrekkingen e.d. zijn actieve handelingen die het mogelijk maken dat een bedrijf clustermunitie produceert, en dit druist dus in tegen artikel 1 (1) c en de aard van de Conventie.

Op dit moment zijn er al 5 landen die dergelijke investeringen bij wet verbieden. In de discussie over hoe ver de CCM strekt wat betreft investeringen, zijn er tot nu toe al twintig andere landen die menen dat een verbod op dergelijke investeringen in het Clustermunitieverdrag  te lezen is. Het is een zeer goede ontwikkeling dat deze discussie ook tijdens conferenties over het Clustermunitieverdrag gevoerd wordt, zodat meer en meer landen zich aangemoedigd voelen om zich uit te spreken tegen investeringen in deze wapens. IKV Pax Christi zal zich er samen met campaigners in tientallen landen hard voor blijven inzetten om er voor te zorgen dat deze discussie op de agenda blijft en dat steeds meer landen zich over dit onderwerp zullen uitspreken. Wil je meer weten over wat er gebeurt in de internationale campagne ‘Stop Explosive Investments’, zie www.stopexplosiveinvestments.org.

Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s