Bedrijven die in EADS investeren verdienen aan massavernietigingswapens

Op 31 mei 2012 protesteerden zo’n 100 activisten en ‘kritische aandeelhouders’ tegen de betrokkenheid van het wapengigant EADS bij allerhande onfrisse wapensystemen en wapenverkoopdeals. De demonstratie was georganiseerd door de Campagne Tegen Wapenhandel en vond plaats voor de ingang van het Okura hotel in Amsterdam voor aanvang van de EADS-jaarvergadering voor aandeelhouders. European Aeronautics Defence and Space Company (EADS), een conglomeraat van Europese wapenbedrijven staat in Nederland ingeschreven om belastingtechnische redenen. Het bedrijf produceert Airbus-vliegtuigen en andere civiele producten, maar ook allerlei producten met een militaire toepassing en zelfs langeafstandsraketten voor Franse kernwapens.

Wilbert van der Zeijden sprak de aanwezigen kort toe namens IKV Pax Christi, om de aandacht te vestigen op de rol van EADS in de productie en vernieuwing van kernwapens (lees de volledige tekst hier). Hij stelt dat hoewel het aantal kernwapens in de wereld is gedaald, alle kernwapenstaten de komende jaren miljarden uitgeven aan het verbeteren en moderniseren van kernwapens. EADS speelt een belangrijke rol bij de productie van nieuwe Franse kernraketten. Deze raketten kunnen meerdere kernkoppen ineens dragen en doelen vernietigen op meer dan 4000 kilometer afstand. Genoeg om vanuit Parijs Teheran te verwoesten. De reden die gegeven wordt voor die raketten is ‘het gevaar van een Iraanse bom’, maar in werkelijkheid is de dreiging dus andersom. EADS maakt ook raketten voor kortere afstand, voor kernkoppen die afgeschoten worden door onderzeeërs of vliegtuigen. En EADS produceert vliegtuigen die kernraketten kunnen vervoeren.

De financiering van EADS en van de kernwapenproductie staat of valt met de bereidheid van institutionele beleggers en financiële instellingen om in kernwapens te investeren. De internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire Wapens (ICAN) publiceerde onlangs het rapport “Don’t bank on the bomb”. In het rapport wordt gekeken wie betaalt voor de productie van kernwapens. EADS speelt in dat rapport een prominente rol. Uit het ICAN-rapport blijkt dat 46 banken uit 16 landen investeren in EADS’ kernwapen-gerelateerde bezigheden. Daar zitten ook banken bij uit landen die je minder snel zou verwachten trouwens. Zo is er ook een  Russische bank die investeert ook in Franse kernwapens via EADS. In Nederland valt vooral de rol van de ING op. Waar banken als Triodos en ASN expliciet weigeren te investeren in kernwapens, doet de ING dat niet. Investeerder spelen dus een cruciale rol en hebben de mogelijkheden om producenten aan te spreken op wat zij produceren. Het wordt tijd dat zij die verantwoordelijkheid nemen.

Dit bericht werd geplaatst in Nucleaire Ontwapening. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bedrijven die in EADS investeren verdienen aan massavernietigingswapens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s