Nederlandse vooraden clustermunitie voorgoed verleden tijd: Wereldwijd 85 miljoen vernietigde submunities en de teller tikt door

Door Roos Boer en Suzanne Oosterwijk

Vandaag bracht het Ministerie van Defensie naar buiten dat Nederland al haar voorraden clustermunitie heeft vernietigd.

Nederland clusterbomvrij
Nederland heeft haar laatste 2000 clusterbommen uit haar voorraden vernietigd en daarmee komt een einde aan een tijdperk. Van gebruiker naar helemaal clusterbom vrij. Goed nieuws voor Nederland en voor de veiligheid van burgers. De laatste keer dat Nederland clustermunitie gebruikte was in 1999 tijdens de NAVO bombardementen op Kosovo.

Sinds die tijd gebruikte Nederland het wapen niet meer, en ondertekende zij het internationale verdrag tegen clustermunitie. Het vernietigen van de vooraden maakt deel uit van dit verdag, maar heeft Nederland ruim voor de hiervoor gegeven deadline van 8 jaar afgerond. En dat is goed nieuws voor Nederland om te kunnen verkondigen in Oslo volgende week, waar alle ondertekenaars van het verdrag samen komen om over de implementatie van het verdrag te spreken.

Wereldwijd miljoenen vernietigde submunities
Vandaag kwam ook het internationale Cluster Munition Monitor rapport uit, welk informatie bevat over clustermunitie wereldwijd. En aangezien cijfers soms meer zeggen dan duizend woorden zijn dit de belangrijkste resultaten in een notendop:

  • In 2011 hebben 10 landen die lid zijn van het Clustermunitieverdrag (CCM) van hun nationale voorraden meer dan 107,000 clustermunitie en 17,6 miljoen submunities vernietigd.
  •  In totaal betekent dit dat CCM landen tezamen goed zijn voor bijna 750,000 vernietigde clustermunitie en 85,8 miljoen submunities.
  • In 2011 is 55km2 land geruimd van 48,000 stuks onontplofte submunities.
  • Inmiddels zijn er 6 landen die wetgeving hebben tegen investeringen in clustermunitie: België, Luxemburg, Ierland, Italië, Nieuw Zeeland en Zwitserland.
  • Het Clustermunitieverdrag blijft groeien: in 2011 zijn 3 landen toegetreden tot het verdrag, en hebben 15 landen de CCM geratificeerd. Hieronder vallen ook landen die in het verleden clustermunitie hebben gebruikt zoals Italië, Zwitserland, en Zweden.

Soedan en Syrië
Naast bemoedigende cijfers, is er ook verontrustend nieuws. Zoals de beschuldigen dat Soedan en Syrië in het afgelopen jaar clustermunitie hebben gebruikt. Hoewel de beschuldigingen tot op heden niet zijn bevestigd, is deze informatie volgens The Cluster Munition Monitor geloofwaardig. Geen van beide landen zijn lid van de CCM.

55 nieuwe slachtoffers in 2011
In 2011 zijn er namelijk 55 nieuwe clustermunitie slachtoffers gevallen, in landen als Cambodja, Irak, Laos, Libanon, Soedan en West Sahara. Het geeft aan hoe belangrijk ruiming van clustermunitie is om mensen te beschermen, en hoe belangrijk het is dat landen toetreden tot het verdrag en clustermunitie nooit meer gebruiken.

Oslo: terug naar waar het begonoslo-ccm-signing-conference-2008.jpg
Volgende week vindt in Oslo de jaarlijkse bijeenkomst plaats van landen die lid zijn van het Clustermunitieverdrag. Daar zullen deze cijfers en ook nieuwe informatie over de resultaten die de CCM boekt de revue passeren. Het is helemaal passend om deze bijeenkomst in Oslo te houden: dit is waar in december 2008 het verdrag opende voor ondertekening. Perfecte en inspirerende plek dus voor staten om flink de handen uit de mouwen te steken en te rapporteren over wat hun land onderneemt om clusterbommen de wereld uit te helpen. Nederland geeft in ieder geval alvast een goed voorbeeld door haar voorraden te vernietigen.

Wij reizen ook weer af naar ‘de plek waar het allemaal begon’ en zullen bij staten aandringen op duidelijke, zichtbare, en meetbare resultaten. Volg ons dus vanaf volgende week vanuit Oslo!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie, Wapens en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nederlandse vooraden clustermunitie voorgoed verleden tijd: Wereldwijd 85 miljoen vernietigde submunities en de teller tikt door

  1. Gefeliciteerd Nederland!
    Een goed voorbeeld voor andere landen om ook hun Clustermunitie op te ruimen en te vernietigen. Maar, wat had ik toch graag gezien dat het met die overtollige oude en afgedankte Leopard tanks hetzelfde was gebeurd. In plaats van een berekening te maken hoeveel euro winst we kunnen maken met het verkopen van die tanks (21 juni j.l. VVD tijdens debat 2e Kamer en de beide demissionaire ministers Van Hillen -defensie- en Rosenthal -buitenlandse zaken-). zullen we een berekening moeten maken hoeveel mensenlevens en leed we kunnen voorkomen door het NIET te verkopen. Vernietigen dus. Net zoals die clustermunitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s