Nieuw bewijs gebruik clusterbommen door Syrië, ondanks ontkenningen door het Syrische leger

Vorige week bracht Human Rights Watch het bericht naar buiten dat het Syrische leger clustermunitie heeft ingezet. Volgens Human Rights Watch – net als IKV Pax Christi bestuurslid van de internationale Cluster Munitie Coalitie – blijft het regime van Assad ondanks eerdere stellige ontkenningen van het Syrische leger doorgaan met het gebruiken van clusterbommen.

[Door Roos Boer en Suzanne Oosterwijk]

Nieuw bewijs
Volgens Human Rights Watch is er “groeiend bewijs dat de Syrische luchtmacht clusterbommen blijft afwerpen.” Het bewijs dat is verzameld laat zien dat er in de afgelopen twee weken een sterke toename is geweest in het gebruik van clustermunitie, als onderdeel van intensieve luchtaanvallen waarin explosieven, fragmentatie en geïmproviseerde bommen in dichtbevolkte gebieden zijn afgeschoten.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie heeft twee typen RBK clusterbommen geïdentificeerd. Een van deze types bevat 150 AO-1SCh submunitie en de ander bevat 30 PTAB-2.5M submunitie. Door de markeringen op de clusterbommen en de submunitie te bestuderen en te vergelijken met legerhandleidingen, heeft Human Rights Watch vastgesteld dat het gaat om wapens die in de jaren ’70 en ’80 in de voormalige Sovjet Unie zijn geproduceerd.

Ontkenning Syrië en Rusland
Nadat vorige week bekend werd dat het Syrische regime clustermunitie had gebruikt, werd dit ten stelligste ontkent door het Syrische leger. Er werd verklaard dat Syrië niet eens in het bezit is van clustermunitie.

De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov ontkende dat er clusterbommen van ‘Russische afkomst’ zouden worden gebruikt door Syrië. Hij stelde dat het gebruik van clustermunitie niet bevestigd was en dat het zeer lastig is vast te stellen wat de herkomst van de clusterbommen is.

De ontkenning van Syrië lijkt nogal nietsbetekenend in het oog van het groeiende bewijs dat er clustermunitie blijft neerdalen op Syrische dorpen en steden. Human Rights Watch heeft informatie binnen gekregen over meer dan 35 verschillende getroffen plekken. Videos en fotos  van clustermunitie restanten wijzen erop dat Syrië minimaal 46 clusterbommen heeft gebruikt. Ook identificeerde Human Rights Watch op zijn minst 136 onontplofte submunitie, die een grote bedreiging vormen voor burgers omdat zij alsnog kunnen exploderen, met alle gevolgen van dien.

Hoewel niet bekend is hoe en wanneer Syrië aan de clusterbommen is gekomen, is wel bekend dat de voormalige Sovjet Unie RBK clusterbommen heeft geproduceerd en geëxporteerd. Van geen ander land is bekend dat het RBK-250 clusterbommen of AO-1SCh en PTAB-2.5M submunitie heeft gefabriceerd. Rusland mag dan ontkennen dat het gaat om moderne ‘Russische’ clustermunitie, het bewijs laat tot dusverre zien dat de gebruikte clusterbommen hun herkomst hebben in de voormalige Sovjet Unie. Rusland zou hierover zodoende eerder bezorgde dan ontkennende woorden dienen uit te spreken.

Veroordeling door staten
Syrië is geen lid van het internationale Clustermunitieverdrag en Rusland is dat eveneens niet. Ruim 110 staten zijn wel aangesloten bij het verdrag en hebben het gebruik van clustermunitie categorisch verboden. Het is van groot belang dat deze landen het inzetten van clusterbommen door het Syrische regime sterk veroordelen. Tot dusverre hebben Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Qatar, en België het clusterbom gebruik door Syrië publiekelijk veroordeeld en een appel op het Syrische regime gedaan het gebruik van deze wapens, die nog weer een extra gevaar vormen voor de veiligheid van de Syrische burgerbevolking, onmiddellijk te staken.

Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie, Wapens en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s