Meldingen kinderslachtoffers door clusterbommen in Syrië

Nadat vorige maand al bekend werd dat het Syrische regime clusterbommen had ingezet, werden gisteren meldingen gemaakt van nieuw gebruik van clustermunitie door het Syrische leger. Op een speelplein.

[Door Roos Boer en Suzanne Oosterwijk]

Vlakbij Damascus, in Deir al-Assafeer waren volgens verklaringen van ooggetuigen en video materiaal kinderen net naar buiten om te spelen toen clusterbommen werden afgeworpen. Ten minste 11 kinderen kwamen om, volgens de Amerikaanse mensenrechten organisatie Human Rights Watch.

Eerder gebruik clusterbommen door het Syrische leger
In oktober onthulde Human Rights Watch – net als IKV Pax Christi bestuurslid van de internationale Cluster Munition Coalition – al dat troepen van Assad clusterbommen hadden ingezet. Clusterbommen zijn door meer dan 110 landen verboden onder het Clustermunitieverdrag. Syrië, dat geen lid is van het verdrag, ontkende het gebruik van clusterbommen. Alle bewijsmateriaal wijst er echter op dat Syrië wel degelijk clustermunitie inzet, maar beseft dat op het gebruik van clustermunitie een sterk stigma rust waardoor het gebruik wordt ontkend.

Clusterbommen openen in de lucht en verspreiden vervolgens tientallen explosieve submunities over een gebied ten grote van een aantal voetbalvelden.  Clusterbommen maken geen onderscheid tussen burgers en militairen en doden en verwonden volstrekt willekeurig. Veel submunities werken bovendien niet zoals bedoeld en blijven na conflict onontploft liggen, waardoor ze vaak nog jaren na een conflict slachtoffers eisen. Hiervan is het overgrote deel burger.

Grote zorgen over veiligheid van burgers
IKV Pax Christi maakt zich grote zorgen over de veiligheid van Syrische burgers. Zolang clustermunitie wordt gebruikt – waar dan ook en door wie dan ook ter wereld – zullen de levens van burgers in gevaar zijn. IKV Pax Christi veroordeelt het gebruik van clustermunitie door wie dan ook en waar dan ook scherp.

Human Rights Watch heeft bevestigd dat de videobeelden clustermunitierestanten tonen van RBK-250/275 clusterbommen en tientallen bijbehorende onontplofte AO1-SCH submunities. Dit type clusterbom heeft een bereik van circa 4,800 vierkante meter.

Het was het zoveelste teken van minachting voor de levens van burgers toen het Syrische leger in oktober clusterbommen gebruikte. De huidige, tragische meldingen van nieuw clusterbom gebruik dat zoveel kinderslachtoffers heeft geëist, betekenen opnieuw een inktzwarte dag. De zinloze dood van deze 11 kinderen onderstreept opnieuw dat clustermunitie geen onderscheid maakt tussen burgers en militairen en nooit meer, waar dan ook ter wereld ingezet zou mogen worden.

Veroordeling door de internationale gemeenschap
Assad’s gebruik van clustermunitie vorige maand kon rekenen op de scherpe veroordeling van Nederland en  zo’n 15 andere staten, zoals Frankrijk, Noorwegen, België, Oostenrijk, Duitsland, Mexico, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten.

Ruim 110 staten zijn aangesloten bij het internationale Clustermunitieverdrag en hebben het gebruik, de productie, het vervoer en de opslag van clustermunitie verboden. Het is van groot belang dat deze landen ieder gebruik van clusterbommen door wie en waar dan ook ten scherpste veroordelen zodat er een eind komt aan het gebruik van dit verwoestende wapen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Meldingen kinderslachtoffers door clusterbommen in Syrië

  1. Pingback: Goed voornemen nummer 1: ik investeer niet (meer) in clusterbommen | Wapenfeiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s