Goed voornemen nummer 1: ik investeer niet (meer) in clusterbommen

Het is zover. Het is vanaf 1 januari verboden voor Nederlandse financiële instellingen om directe investeringen te doen in bedrijven die clusterbommen produceren. En dat is ontzettend goed nieuws. Dat betekent namelijk dat er bijvoorbeeld met jouw pensioengeld geen directe investeringen in deze verwoestende wapens meer gedaan mogen worden. Dit eerste goede voornemen voor 2013 is dus gegarandeerd succes, toch?‘Het clusterbomgevoel’ 

Eventjes terug naar het begin. In 2007 zorgde de Zembla documentaire ‘het clusterbom gevoel’ voor enorme maatschappelijke verontwaardigdheid en opschudding bij banken en pensioenfondsen die investeerden in bedrijven die clustermunitie produceren. Vele financiële instellingen gingen aan de slag om investeringen in producenten van deze verwoestende wapens – die in 2008 verboden werden door het internationale Clustermunitieverdrag –  te beëindigen. IKV Pax Christi nam het voortouw en spoorde financiële instellingen aan al hun financiële betrokkenheid bij clusterbom fabrikanten te stoppen en wees daarnaast beleidsmakers op hoe belangrijk het was dat er een wettelijk verbod zou komen. Dat deed niet alleen IKV Pax Christi; veel klanten namen contact op met hun bank en/of pensioenfonds om hun verontwaardiging te laten merken en dat had succes.

De politiek kwam in actie en riep tot tweemaal toe de regering op om investeringen in clustermunitie producenten te verbieden. Eerst was daar in 2009 de Tweede Kamer die unaniem vroeg om een totaalverbod. Toen dat niet door de regering werd uitgevoerd nam in 2011 ook de Eerste Kamer een motie aan tot een verbod op directe investeringen. En nu gaat het gebeuren. Vanaf  2013 hoort Nederland tot de groep internationale koplopers die deze explosieve investeringen bij wet verbiedt.

Uitvoering van het verbod

Dat het verbod er nu is, is zeer goed nieuws. Maar het is helaas nog niet helemaal zeker dat hiermee ook echt alle Nederlandse investeringen verleden tijd zijn. Daarvoor zullen de financiële instellingen hun MVO beleid moeten doen gelden. Het verbod geldt namelijk niet voor dochterondernemingen in het buitenland. Ook maakt het verbod een uitzondering voor index trackers – een type fonds die een index volgt. Financiële instellingen moeten dus een stap verder gaan dan het investeringsverbod om er voor te zorgen dat alle investeringen worden verbannen. Dat geldt dus ook voor hun dochterbedrijven in het buitenland. Pas dan kunnen we allemaal met zekerheid zeggen dat wij niet investeringen in clusterbom producenten.

Ook in Zwitserland investeringsverbod van kracht       

De boodschap dat clustermunitie onaanvaardbaar humanitair leed veroorzaakt is wereldwijd doorgedrongen. De boodschap dat ook investeringen in clustermunitie ontoelaatbaar zijn, wordt inmiddels door een groeiende groep landen gedeeld. Meer dan 20 landen hebben dan ook actie ondernomen om deze investeringen tegen te gaan.

Image

Zo geldt in Zwitserland per  januari 2013 ook een investeringsverbod in clustermunitie. Het Zwitserse verbod omvat een ban op zowel directe als indirecte investeringen. Dat is anders dan in Nederland, waar het verbod dus alleen gaat om directe investeringen. In 2009 riep de Tweede Kamer weliswaar unaniem op tot een algeheel investeringsverbod, maar die oproep werd door de toenmalige regering naast zich neer gelegd.

Nederland en Zwitserland horen nu bij het rijtje internationale koplopers dat explosieve investeringen in clustermunitie verbiedt, dat verder bestaat uit België, Ierland, Italië, Luxemburg en Nieuw Zeeland.

Daarnaast hebben meer dan twintig andere landen weliswaar (nog) geen wetgeving ingevoerd, maar wel al verklaard dat investeringen in clustermunitie wat hun betreft verboden zijn door de norm van het het Clustermunitieverdrag (CCM). Het internationale Clustermunitieverdrag verbiedt investeringen dan wel niet expliciet, maar het verbiedt wel duidelijk de assistentie bij productie van clusterbommen. Niet meer dan logisch  dat dus ook investeringen in bedrijven die deze wapens maken verboden moeten worden. Want geld draagt bij aan productie, zoveel is duidelijk. En dit staat haaks op het streven van de ruim 110 landen die aangesloten zijn bij de CCM om clusterbommen volledig uit te bannen.

“Je houdt dat nu toch niet meer voor mogelijk” 

Het heeft morele verontwaardiging, politieke inzet, scherp onderzoek en grote inspanning gekost om op dit punt te komen, maar het verbod is er. Een paar blogs geleden schetsten we een fraai toekomstbeeld waarin mensen vol verbazing zouden terugdenken aan die dwaze tijd dat er geïnvesteerd werd in clusterbom producenten en dat ‘het clusterbomgevoel’ een verre herinnering zou zijn: “dat houd je nu toch niet meer voor mogelijk.” We zijn zeer blij dat in Nederland vandaag een belangrijke stap is gezet om dit beeld dichter bij te brengen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s