Oproep: geen clustermunitie bij interventie in Syrië

Een ongeëxplodeerde BLU 97 submunitie in Jemen, afkomstig van een Amerikaans geproduceerd BGM-109 Tomahawk cruise missile. © Privé – met dank aan Amnesty International.

Een ongeëxplodeerde BLU 97 submunitie in Jemen, afkomstig van een Amerikaans geproduceerd BGM-109 Tomahawk cruise missile. © Privé – met dank aan Amnesty International.

De internationale Cluster Munitie Coalitie (CMC)- waar IKV Pax Christi bestuurslid van is –  roept alle 112 landen op die zijn aangesloten bij de Conventie inzake Cluster Munitie om er voor te zorgen dat clustermunitie geen deel uitmaakt van het Amerikaanse wapenarsenaal bij een eventuele militaire actie in Syrië.

Door Miriam Struyk, Roos Boer & Suzanne Oosterwijk

“Het gebruik van clustermunitie door het Syrische regime heeft al voor talrijke burgerslachtoffers gezorgd, zoals overigens in elk conflict waar dit type wapen ooit is ingezet” aldus directeur van de CMC Sarah Blakemore. “Het zou absoluut absurd zijn om het ene verboden wapen te gebruiken ter vergelding van het gebruik van een ander verboden wapen.”

Volgens de New York Times, heeft een aantal Amerikaanse officials verklaard dat – voorlopig-  een aanvalsplan op Syrië ingericht is op het gebuik van Tomahawk cruise missiles die vanaf zee worden gelanceerd. Voor deze raketten kunnen verschillende koppen worden gebruikt en het Delta model bevat 166 BLU-97 submunities. Het is van groot belang dat dit type wapen niet wordt ingezet.

Het laatste gerapporteerde gebruik van clustermunitie door de Verenigde Staten was op 17 december 2009 in Jemen toen één of meerdere TLAM-D cruise missiles met BLU-97 submunitie het dorp al-Majala in de zuidelijke provincie Abyan troffen. Tijdens de aanval werden op z’n minst 41 burgers gedood. Ook na de aanval vielen burgerslachtoffers:  4 burgers stierven en 13 raakten gewond door onontplofte submunities die achterbleven en alsnog ontploften. Nu, vier jaar later, liggen er nog steeds onontplofte clustermunitieresten op de plek van de aanval. De Verenigde Staten weigeren overigens om de aanval te ontkennen of bevestigen.

De VS gebruikte eerder Tomahawk cruise missiles met BLU-97 submunities bij aanvallen in Irak tussen 1991 en 2003, in Servië in 1999, en in Afghanistan and Soedan in augustus 1998.

Het Amerikaanse Department of Defense policy, uit 2008 stelt dat de VS per einde van 2018 geen clustermunitie met een faalratio van meer dan 1% meer zal gebruiken. Wanneer clustermunitie wordt ingezet waarvan meer dan 1% niet ontploft en resulteert in ongeëxplodeerde oorlogsresten (UXO), moet hiervoor toestemming worden gegeven door de Combatant Commanders. De BLU-97 bomblet voldoet niet aan dit criterium. Daarnaast stelt de Amerikaanse wet dat ontvangers van clustermunitie uit de VS ermee instemmen dat clustermunitie “niet gebruikt zullen worden waar bekend is dat er burgers aanwezig zijn.”

“We roepen alle landen die zich hebben aangesloten bij de Conventie  inzake Clustermunitie (CCM) op om er bij de VS op aan te dringen dat clustermuntie explicitiet van gebruik wordt uitgesloten bij een eventuele militaire operatie in Syrië,” aldus Blakemore. “Ieder gebruik van dit wapen gaat in tegen het doel van de Conventie inzake Clustermunitie,  namelijk om het humanitaire leed en burgerslachtoffers dat clustermunitie veroorzaakt tegen te gaan.”

Ter achtergrond:

Noch  de VS noch Syrië is aangesloten bij de Conventie inzake Clustermunitie uit 2008. De VS is aangesloten bij het Verdrag Chemische Wapens uit 1993. Syrië is dat niet.

In oktober 2012 zei ambassadeur Susan Rice, de toenmalige Permanente Vertegenwoordiger van de VS bij de Verenigde Naties, dat het gebruik van clustermunitie een voorbeeld was van de “gruweldaden” van het Syrische regime. De CMC heeft het gebruik van clustermunitie door Syrië meerdere malen veroordeeld en ruim 100 staten, waaronder ook landen die niet zijn aangesloten bij de Conventie inzake Clustermunitie, hebben dat eveneens gedaan. Ook Nederland sprak zich sterk uit tegen het gebruik van clustermunitie door de Syrische regering. Op 15 mei 2013 stemde de Verenigde Staten voor een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin het gebruik van clustermunitie door Syrië sterk werd veroordeeld.

Volgens artikel 21 van de Conventie inzake Clustermunitie hebben alle aangesloten landen de verplichting om staten die niet lid zijn van het verdrag te ontmoedigen om clustermunitie te gebruiken.

Het Verdrag bevat een totaalverbod op het gebruik, de productie, de overdracht en de opslag van clustermunitie. Ook schrijft het verdrag voor dat onontplofte clustermunitieresten binnen 10 jaar ogperuimd moeten worden en dat slachtoffers en diens gemeenschap toegang krijgen tot adequate hulp. Momenteel zijn 112 landen aangesloten bij de CCM, waarvan er 83 landen hebben geratificeerd.

Van 9 tot 13 september komen in Lusaka, Zambia, meer dan 100 landen samen voor de Fourth Meeting of States Parties. Daar zal de CMC op 4 september de jaarlijkse Cluster Munition Monitor 2013 lanceren die een wereldwijd overzicht biedt van ontwikkelingen op het gebied van onder meer ruiming van onontplofte oorlogsresten en slachtofferhulp.

IKV Pax Christi zal ook in Zambia aanwezig zijn om landen aan te moedigen de verplichtingen uit het verdrag strikt na te leven.

Meer informatie:
Volg de Nassama blog van IKV Pax Christi over het conflict in Syrië.

Volg de blog Wapenfeiten over ons werk op clustermunitie.

Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Oproep: geen clustermunitie bij interventie in Syrië

 1. Interventie is nog GEEN bescherming!
  De vraag is naar mijn mening niet, wel of geen clusterbommen?! Dat lijkt me duidelijk GEEN clusterbommen of welk soort bommen ook. Maar de vraag is wel of geen interventie. De VS en Europa in zijn kielzog gooien rookbommen om hun reeds geplande en voorbereide oorlogsplan tegen Syrie te kunnen uitvoeren. De clusterbommen moeten ons van deze kernvraag weghouden. Irak, Libie en Syrie hebben allemaal practisch dezelfde scenario de regimes moeten met geweld worden verwijderd ter bescherming van de burgerbevolking van betreffende landen.

  Dat de VS vreselijk hebben huisgehouden in Irak, dat er bepaalde chemische troep is achtergebleven als erfenis van de bommen die toen gebruikt worden is men kennelijk al weer vergeten. En dat hun inval het gebruik van massavernietigingswapens door Saddam Hussein moeten voorkomen kon de aanwezigheid van die wapens niet bewijzen, want ze werden toch nooit gevonden?

  En wat is er nou van Libie van Khaddafi geworden? Dat de zogenaamde rebellen op afschuwelijke wijze Libiers en de in Lybie wonende Afrikanen uit andere landen hebben vermoord zwijgt de wereld en ook zij die de aanval hebben voorbereid, gepland en uitgevoerd zwijgen mee.

  Geen clusterbommen maar ook GEEN interventie in Syrie!

  Waarom geen interventie in China die de Tibetanen en Uyghuren bezetten, onderdrukken en vermoorden? Waarom GEEN interventie in Maluku en Papua waar het Indonesische Leger beide volken AlifURU (Molukkers) en Papua tiraniseren en uitmoorden?

  De Tibetanen, Uyghuren, Papua en AlifURU moeten toch ook beschermd worden? En zo zijn er tal van andere volken in de wereld die bescherming genieten…..
  Maar wie beschermt hen en wie durft zijn stem te verheffen al deze volken te beschermen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s