Miljoenen submunities vernietigd

De internationale bijeenkomst over het anti clusterbommen verdrag is ten einde. Aan het begin van de week had de President van de conferentie, Zambia, heldere ambities geformuleerd: zo snel mogelijk moeten zo veel mogelijk landen zich aansluiten bij het Clustermunitieverdag (CCM).

Door Suzanne Oosterwijk

Veroordeling gebruik clustermunitie Syrië
Tegelijkertijd, zo zei president Sata van Zambia, moesten de landen die al lid zijn van de CCM “condemn in the strongest terms all continued production, use and stockpiling of cluster munitions by any country.” Hiermee doelde de president op het gebruik van clusterbommen door het Syrische regime.

Veel landen  gaven aan deze oproep gehoor door in hun statements het gebruik van clustermunitie – door ruim 110 landen wereldwijd verboden – sterk te veroordelen.

Geen clusterbommen voorraden meer voor Chili
Chili kondigde deze week aan dat hun voorraden clusterbommen voorgoed verleden tijd zijn. Het Zuid Amerikaanse land schaart zich hiermee bij de groep die ruim voor de deadline aan hun verplichting om nationale voorraden te vernietigen heeft voldaan. CCM landen hebben nu maar liefst 71% van hun voorraden vernietigd.

Ghana roept op: verbied investeringen in clustermunitie
Ander bemoedigend nieuws was dat Ghana een duidelijke oproep had aan alle aanwezige landen. Net als wij, ziet Ghana investeringen in clustermunitie producenten als verboden onder het verbod op assistentie in de CCM. Daarom zouden alle landen, aldus Ghana, investeringen in producenten van deze wapens moeten verbieden. Er is een groeiende groep landen die deze stap al hebben genomen en Ghana riep op dat alle CCM staten dit positieve voorbeeld zouden moeten volgen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s