Goede berichten uit Costa Rica: Centraal Amerika eerste clustermunitievrije zone ter wereld

Her Excellency Celie Paz Marín, Ambassador of Belize to Costa Rica, at as the first day of the Fifth Meeting of States Parties to the Convention on Cluster Munitions concluded in San José. (c) CMC

Her Excellency Celie Paz Marín, Ambassador of Belize to Costa Rica, at as the first day of the Fifth Meeting of States Parties to the Convention on Cluster Munitions concluded in San José. (c) CMC

De president van Costa Rica had nog maar net zijn ambitie om van Centraal Amerika de eerste clustermunitievrije zone te maken, of dit doel is bereikt. Belize kondigde tijdens de internationale clustermunitie conferentie in San José onder luid applaus aan dat het is toegetreden tot het Clustermunitieverdrag (CCM). Ook Congo bracht de zaal enthousiast aan het klappen toen het bekend maakte dat het de CCM heeft geratificeerd. Dit maakte Belize en Congo bekend in San Jose (Costa Rica) waar deze week de officiële jaarlijkse conferentie over het Clustermunitieverdrag plaats vindt. Beide landen zijn nu officieel aangesloten bij het Clustermunitieverdrag, dat het gebruik, opslag, vervoer en gebruik van clustermunitie volledig verbiedt. Met de toetreding van Belize is heel Centraal Amerika nu een clustermunitievrije zone.

Door Suzanne Oosterwijk

114 landen aangesloten bij Clustermunitieverdrag
Er zijn nu 114 landen officieel aangesloten bij het internationale verbod op clusterbommen, waarvan 85 het hebben geratificeerd. Onder deze landen bevinden zich voormalige gebruikers van het wapen, landen met clustermunitie in hun militaire voorraad en landen waar onontplofte clustermunitie de levens van burgers nog altijd bedreigen. Al deze landen hebben zich verbonden aan het totaalverbod op clustermunitie, hulp aan slachtoffers, het vernietigen van voorraden en het ruimen van onontplofte clustermunitie resten.

Stop explosieve investeringen
De CCM verbiedt naast het gebruik, opslag, vervoer en productie van clustermunitie ook ‘assistentie’ hierbij. Daaruit volgt, volgens PAX en een groeiende groep landen, dat ook investeringen in clustermunitie producenten verboden zijn. Toch zijn er nog steeds veel financiële instellingen die in clustermunitie producenten investeren.

Gelukkig groeit het besef dat als je een wapen verbiedt vanwege het humanitaire leed dat het veroorzaakt, je ook geen investeringen in producenten daarvan moet toestaan. Negen landen hebben een investeringsverbod doorgevoerd en zevenentwintig landen hebben verklaard dat investeringen vallen onder het verbod op assistentie bij productie zoals beschreven onder het Clustermunitieverdrag.

Vandaag zet PAX het tegengaan van deze explosieve investeringen op de agenda in Costa Rica. Samen met de Cluster Munition Coalition organiseren we een bijeenkomst over de internationale Stop Explosive Investments campagne en zullen we staten oproepen stappen te nemen om  financiële investeringen in clustermunitie producenten tegen te gaan.

PAX_Logo_NL_WithSlogan_WEB_FCPAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. Lees hier meer over het werk van PAX: www.paxvoorvrede.nl.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Clustermunitie, Wapens en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s