Clustermunitie

Een clusterbom is een wapencontainer met daarin vaak honderden kleinere explosieve submunitie. Ze worden door vliegtuigen afgeworpen of vanaf de grond afgevuurd. In de lucht breekt de huls open waardoor submunitie vrij komt die een gebied bedekt ter grootte van een aantal voetbalvelden.

© Stéphane De Greef / Landmine and Cluster Munition Monitor

Clustermunitie zorgt voor vele onschuldige slachtoffers zowel ten tijde van een conflict als vele jaren daarna. Meer dan 98% van de slachtoffers van clustermunitie zijn burgers. Onontplofte clustermunitie maakt tot op de dag van vandaag slachtoffers.

PAX heeft zich in samenwerking met 350 ngo’s wereldwijd (verenigd in de Cluster Munitie Coalitie) jarenlang ingezet voor een totaalverbod op het gebruik, de productie, opslag en overdracht van clustermunitie en ziet er op toe dat het verdrag strikt uitgevoerd wordt. Landen die nog niet ondertekend hebben, moedigen wij aan dit alsnog te doen. Daarnaast maakt PAX zich sterk om een einde te maken aan financiële investeringen in producenten van clustermunitie. Zo verricht PAX onderzoek naar welke financiële instellingen wereldwijd investeren in producenten van clustermunitie.

Lees hier de blogs over clustermunitie.

Medewerkers
Roos Boer
Frank Slijper
Suzanne Oosterwijk

Advertenties