Killer Robots

Stop Killer RobotsTerwijl we nog maar net gewend zijn aan het veelvuldig gebruik van bewapende drones, dienen hun nóg gevaarlijkere opvolgers zich al aan: killer robots, oftewel volledig autonome wapens. Ze zijn technisch vernuftig, meedogenloos en hebben eigenschappen die tot voor kort alleen aan de mens waren voorbehouden. Waarbij voorheen tussenkomst van de mens nog vereist was, worden door deze wapens doelen geselecteerd en geweld toegepast zonder enige menselijke tussenkomst.

De killer robots zijn er nog niet, maar onder meer China, Rusland, Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al interesse getoond in de ontwikkeling van dergelijke gevaarlijke wapensystemen. Voordat het te laat is en deze autonome wapens onderdelen worden van militaire strategieën, moeten deze wapens dan ook een halt toegeroepen worden.

Waarom zijn killer robots zo gevaarlijk?
• Killer robots zijn niet in staat om de volledige en vaak ingewikkelde context van een conflictsituatie te bevatten, om de gevolgen van een aanval te overzien en om onderscheid te maken tussen soldaten en burgers. Zij kunnen de regels van het internationaal humanitair recht daarmee onvoldoende toepassen.
• Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de daden van killer robots: de maker, de programmeur, de commandant, of de robot zelf? Daarmee is ook niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het beschermen van burgers tegen aanvallen van killer robots.
• Als mensen volledig vervangen kunnen worden door machines, wordt de beslissing om oorlog te voeren een stuk gemakkelijker.
• De afstand tussen militairen en het conflictgebied wordt zo groot dat iedere menselijke betrokkenheid bij en gevoelde verantwoordelijkheid voor het conflict dreigt te verdwijnen. Bij op afstand bestuurbare drones is het al de vraag of de militairen die hen bedienen nog voldoende onderscheid kunnen maken tussen een spel en werkelijkheid. Bij het gebruik van killer robots is de afstand tussen de virtuele wereld en de realiteit nog groter. Dit brengt politieke oplossingen voor conflicten niet dichterbij.

Als argument vóór killer robots wordt vaak gegeven dat ze levens van soldaten sparen, en daarmee moreel verdedigbaar zijn. Dit ‘voordeel’ zorgt er echter ook voor dat volgens PAX regels van internationaal humanitair recht niet langer volledig kunnen worden nageleefd en juist burgers meer gevaar lopen. Autonome bewapende systemen zijn niet in staat om burgers in conflictgebieden te beschermen.

Om de ontwikkeling van killer robots een halt toe te roepen, is IKV Pax Christi samen met zes andere organisaties de internationale campagne Stop Killer Robots gestart. Op 23 april 2013 gaat de campagne officieel van start. Via onderzoek, politieke lobby en publieksacties streeft de campagne naar een verbod op de ontwikkeling, productie en het gebruik van volledig autonome wapens. De organisaties binnen de campagne werken samen met onderzoekers, hoogleraren en andere experts op het gebied van robots en andere militaire technieken.

De autonome wapens zijn er nog niet, maar het juiste moment om de discussie te starten of we willen dat ze er ooit komen, is nu!

Volg de campagne via www.stopkillerrobots.org, twitter en facebook.

Lees hier het laatste PAX rapport over Killer Robots: ‘Deadly Decisions: 8 objections to killer robots‘ of bekijk hier het filmpje over killer robots:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s